marți, aprilie 16, 2024

OnlineBlog.Ro

AcasăStil de viataSanatateVarsta donatorului determina supravetuirea primitorului

Varsta donatorului determina supravetuirea primitorului

Varsta donatorului determina supravetuirea primitorului.

Persoanele care primesc o transfuzie de sange de la donatori de sex feminin sau de la donatori tineri au mai putine sanse de a supravietui, potrivit unui studiu canadian publicat  in revista medicala JAMA Internal Medicine din SUA.

Aceste rezultate sunt surprinzatoare si sugereaza ca, daca este nevoie de o transfuzie, rezultatele clinice ar putea fi afectate de varsta sau de sexul donatorului, explica dr. Dean Fergusson, director al programului de epidemiologie clinica de la Spitalul din Ottawa, Canada.

Totusi, „studiul nostru este de natura observationala, ceea ce inseamna ca nu putem trage concluzii definitive”, subliniaza acesta. In majoritatea cazurilor varsta donatorului determina supravetuirea primitorului.

Cercetatorii au stabilit ca pacientii indiferent de sexul acestora… care au primit sange provenit de la o femeie, aveau un risc de mortalitate sporit! Cu 8% pe unitatea de sange primit in raport cu persoanele care primisera sange donat de un barbat.

Ei au constatat rezultate similare la primitorii de sange donat de tineri cu varste intre 17 si 20 de ani. Riscul de deces era cu 8% mai mare pe unitatea transfuzata in comparatie cu primitorii. In cazul carora sangele provenea de la un donator cu varsta intre 40 si 50 de ani.

„Trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a confirma aceste observatii si sa incercam sa   gasim posibile mecanisme biologice”, explica dr. Michaël Chassé, de la Universitatea Laval din Québec. Potrivit acestuia, „componente din sangele unor femei ar putea afecta sistemul imunitar”.

Autorii acestui studiu au analizat rezultatele clinice in cazul a 30.500 de pacienti care au primit transfuzii de sange. Studiul a fost efectuat la Spitalul din Ottawa intre octombrie 2006 si decembrie 2013. Varsta medie a primitorilor de sange era de 66,2 ani. Ei au fost observati in medie 2,3 ani si cel mult 7,2 ani.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments