duminică, aprilie 21, 2024

OnlineBlog.Ro

AcasăStil de viataSanatateSampanie sau vin spumant?

Sampanie sau vin spumant?

Sampanie sau vin spumant?Sampania este o bautura de celebrare, o bautura care se bea la ocazii speciale, un mod de sarbatorire in sine. Sampania este de fapt vin de Champagne, acesta fiind numele zonei de unde este originara sampania. Numele in sine, sampanie, este limitat in baza mai multor tratate internationale la vinurile produse in aceea zona, considerandu-se ca doar acelea sunt adevarate sampanii. Sampania in sine este un tip de vin spumant, insa nu orice vin spumant poate fi numit sampanie. Sampanie originala gasesti aici, direct din podgoriile din Franta.

Protejarea numelui de sampanie este de inteles. Astfel se realizeaza un tip de exclusivitate asupra produsului vandut sub aceasta denumire. Diferitele tipuri de vinuri spumante, realizate pe tot globul ofera diferite gusturi, diferite procedee de imbuteliere, diferite nivele de calitate. Desi sampania in sine este tot un vin spumant, numele de sampanie este un brand in sine.

Majoritatea structurilor legale permit folosirea cuvantului sampanie, Champagne, exclusiv pentru vinurile spumante provenite din regiunea Champagne in concordanta cu regulile Comitetul Interprofesional din Champagne. In Uniunea Europeana numele champagne este protejat din punct de vedere legal prin tratatul din 1891, acest nivel de protectie a numelui a fost reafirmat in Tratatul de la Versailles dupa primul razboi mondial. Diverse tratate legale similare au fost adoptate de peste 70 de tari de pe intreg mapamondul, inclusiv Canada, Australia, Chile, Brazilia si China, aceste tari au aprobat legi sau au semnat tratate ce limiteaza folosirea cuvantului sampanie doar produselor provenit din regiunea Champagne din Franta. In Statele Unite multe state interzic total folosirea termenului sampanie pe produse originare din Statele Unite iar unele state aproba folosirea numelui, insa doar daca se mentioneaza si originea lui oficiala.

Vinuri spumante se produc la nivel global, insa multi producatori folosesc termeni speciali pentru a le denumi, in Spania se foloseste numele Cava, in Italia spumante iar in Africa de Sud se numesc cap classique, in Germania un vin spumant comun este Sekt. In 2008 autoritatile belgiene au distrus 3000 de sticle de vin spumant produs in statul american California deoarece erau denumite folosind termenul sampanie.

Practic sampanie este un vin spumant, insa cumparand un produs cu acest nume primesti in acelasi timp siguranta calitatii, ca ce vei bea este o sampanie originala, de calitate, din Franta. Acesta este un motiv pentru care numele sampanie este protejat cu atata fervoare, mai sunt si multe altele, insa distinctia pe care noi ca si consumatori trebuie sa o stim este aceasta, o sticla marcata ca sampanie vine din regiunea Champagne din Franta, iar o sticla marcata ca vin spumant poate veni de oriunde din lume. Calitatea acestora ramane de dezbatut.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments