marți, aprilie 16, 2024

OnlineBlog.Ro

AcasăStil de viataArta si CulturaCărți de psihologie, beletristică pe AgniMundi.ro

Cărți de psihologie, beletristică pe AgniMundi.ro

Oamenii cheltuiesc timp și sume considerabile de bani, ascultând muzică, vizionând filme și citind cărți de psihologie sau beletristică, reviste, dar nu acordă aproape nicio atenție pentru a înțelege diferențele individuale care determină preferințele pentru un anume divertisment, din punct de vedere psihologic.

Diferențele individuale se bazează pe teorii care presupun că oamenii preferă un conținut ce le satisface nevoile psihologice. Astfel, fiecare individ caută să-și creeze medii sociale și fizice care reflectă personalitatea lor și de asemenea, caută un anumit conținut media, care consolidează atitudinile și dispoziția lor.

Cum se corelează psihologia individului cu satisfacțiile obținute din divertisment? De exemplu, de ce oamenii ascultă muzică? Care sunt motivele care stau la baza deciziilor oamenilor de a citi o carte? Cărți de psihologie sau beletristică? Ce așteaptă oamenii să câștige vizionând emisiunile TV? Tinerii ascultă muzică în scopul dezvoltării identității, pentru reglareemoțională și relaxare. Tinerii se uită la TV pentru companie, în timp ce adulții se uită la TV pentru a obține noi informații. În concluzie, indivizii caută special conținutul media pentru a gestiona starea lor. De exemplu, există dovezi că tinerii tind să caute mass-media special pentru a reduce afectele negative.Astfel, se pare că divertismentul poate ajuta la satisfacerea unor nevoi psihologice și că oamenii au preferințe diferitelegate de anumite medii pe care le folosesc pentru a-și satisface aceste nevoi.

Există o legătură între trăsăturile de personalitate și preferințele pentru un gen de carte, muzică, emisiune TV și filme. Cu privire la muzică, s-a constatat că genul clasic, jazz, blues și folk, sunt asociate pozitiv cu deschiderea spre experiență, capacitatea verbală și orientarea politică liberală, și negativ în legătură cu dominarea socială; preferințele pentru muzica optimistă și convențională, gen pop, folclorică, bisericească, sunt pozitiv legate de extroversiune, agreabilitate, conștiinciozitate și conservatorism politic, și negativ în legătură cu capacitatea verbală. Persoanele cu studii superioare preferă muzica ”pretențioasă”, de exemplu, clasică, operă, jazz, comparativ cu persoanele din grupurile de status obișnuit, care tind sa prefere muzica folclorică, rock, rap.

Dacă discutăm de preferințeleprivind cărțile și legătura lor cu tipul de personalitate, s-a constatat că persoanele deschise și conștiincioase au fost pozitiv legate de preferințele pentru cărți de știință, cărți de psihologie sau cultură și că cele mai conservatoare au deschidere spre beletristică sau cărți de arte și meserii.

Se pare că oamenii caută un conținut specific, deoarece aceasta poate oferi un sentiment de identitate sau de companie. De exemplu, rezultatele dintr-o analiză recentă a indicat faptul că expunerea la reclame TV și reviste care descriu femeile ca obiecte sexuale are un efect mic, dar semnificativ de nemulțumire asupra corpului. Unele studii au constatat că expunerea la mass-media ”violente” (de exemplu: heavy metal sau muzica rap, filme de acțiune, jocuri video violente) gândurile agresive și sentimente ostile pot influența trăsăturile de personalitate și factorii demografici.

Expunerea regulată la programe de televiziune educaționale în copilărie este asociată cu motivația de auto-realizare și performanțe academice îmbunătățite.

De ce facem lucrurile pe care le facem? De ce unii trăiesc pentru a naviga în timp ce alții preferă să rămână acasă și să citească o carte? De ce unii oameni par mereu fericiți și de succes, în timp ce alții nu văd nici o alegere, și-și încheie viața lor dureroasă? Acestea sunt tipurile de întrebări la care putem încerca să răspundem prin cărți de psihologie: știința comportamentului uman.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments