Vinul spumant este un tip de vin obtinut prin fermentatie naturala, are o anumita cantitate de dioxid de carbon, insa acesta este obtinut natural fie in sticla sau in cisterne realizate special pentru acest lucru. De obicei este alb sau rose, insa sunt si diferite tipuri rosii. Are un gust aparte, pentru ca este un vin aparte – vezi aici o oferta bogata de vin spumant.
Vinul spumant se serveste undeva intre 7 si 10 grade Celsius, pentru a te putea bucura complet de paleta sa, de gustul si aroma specifica, aceasta este temperatura optima. Dupa cum am spus exista mai multe tipuri de vin spumant, iar aceste tipuri se diferentiaza unele de altele prin cantitatea de zahar pe care o contin. Acesta, de regula, se adauga dupa a doua fermentare.
Tipurile de vin spumant sunt urmatoarele:
• vin spumant brut natural sau brut zero – acest tip are mai putin de 3 grame de zahar pe litru
• vin spumant extra brut, cu mai putin de 6 grame de zahar pe litru
• vin spumant brut – acesta are undeva la maxim 15 grame de de zahar pe litru
• vin spumant extra sec, cantitatea de zahar din acest tip de vin variaza intre 12 si 20 de grame
• vin spumant sec cu un gramaj de zahar intre 17-35 de grame
• vin spumant demisec, aici deja ajungem la o cantitate mai mare, de pana la 50 de grame de zahar
• ultimul tip, cel mai dulce, se numeste desigur vin spumant dulce si contine ai mult de 50 de grame de zahar pe litru
Vinurile spumante sunt diferite de vinurile obisnuite prin bulele continute, astfel cel mai bun mod de servire a acestora este in pahare inalte si subtiri. Vinurile spumante nu sunt o categorie de sampanie sau invers, sunt produse diferite, insa asta nu inseamna ca nu poti folosi paharele de sampanie pentru servirea vinului spumant. Acesta ramane un produs favorit pentru multi – iar acum poate fi achizitionat si online – vezi oferta de vinuri spumante disponibile la Vinescu.ro