Termometrul infraroşu – un instrument neprețuit

termometru infrarosu

Un termometru infraroșu este un dispozitiv care măsoară radiația infraroșie – un tip de radiație electromagnetică sub spectrul vizibil al luminii – emis de un obiect. Designul de bază al termometrelor infraroșii constă într-o lentilă care concentrează radiația termică infraroșie pe un detector, care transformă energia radiantă într-un semnal electric. Această configurație facilitează măsurarea temperaturii de la o distanță, fără a fi nevoie de contact direct cu obiectul care trebuie măsurat. Dispozitivul este util pentru măsurarea temperaturii în cazul în care nu pot fi utilizate termocupluri sau alți senzori de tip sonde. Un termometru infraroşu este util, uşor și chiar distractiv în a-l folosi. Termometrele cu infraroşu sunt adesea folosite pentru a găsi echipamentele supraîncălzite și circuitele electrice, dar au sute de alte utilizări.

Există astăzi mai multe tipuri de dispozitive de detectare a temperaturii în infraroșu, inclusiv configurații destinate utilizării portabile precum și pentru montarea într-o poziție fixă pentru a servi unui scop specific.

Termometrele cu infraroşu sunt instrumente eficiente în bucătăriile comerciale și în aplicațiile industriale. Un termometru cu infraroşu este foarte rapid şi oferă o bună indicație a temperaturii permiţând utilizatorilor să colecteze date de la distanță. Pe măsură ce tot mai mulți profesioniști învață cum să utilizeze în mod eficient un termometru infraroşu, mulți descoperă că beneficiile tehnologiei infraroşu se extinde cu mult peste limitele biroului, locului de muncă și bucătăriei restaurantului. De fapt, un termometru infraroşu poate fi un instrument de nepreţuit în casa fiecăruia.

Cu toate acestea, există câteva lucruri esenţiale de avut în vedere atunci când se utilizează un termometru infraroșu care poate genera citiri care sunt înșelătoare sau pur și simplu greșite. Din fericire, aceste surse de eroare sunt ușor de evitat.

Principalele aplicații ale unui termometru infraroşu:

 • Încălzirea și aerul condiționat – defecțiuni ale izolației de detectare, pierderilor de căldură.
 • Industrial – monitorizarea performanțelor motorului/sistemelor de răcire a motorului, operațiunile cazanelor, sistemele de abur și detectarea punctelor fierbinți în sistemele și panourile electrice.
 • Siguranța alimentelor – verificarea performanțelor echipamentului, a condițiilor de igienizare și a temperaturii de procesare și scanarea carcaselor de expunere frigorifice, a camioanelor.
 • Agricultura – monitorizarea temperaturii plantelor.

Utilizări frecvente ale unui termometru infraroşu:

 • Găsirea terminalelor defecte la circuitele electrice de mare putere.
 • Localizarea întreruptoarelor de sarcină supraîncărcate.
 • Identificarea siguranțelor la sau în apropierea capacității nominale actuale.
 • Identificarea problemelor în comutatorul electric.
 • Monitorizarea și măsurarea temperaturii lagărelor la motoarele mari sau la alte echipamente rotative.
 • Identificarea „punctelor fierbinți” în echipamentele electronice.
 • Depanarea capcanelor de aburi.
 • Găsirea izolației defectuoase în conducte de proces sau în alte procese izolate.
 • Capturarea citirilor de temperatură ale procesului.

Un termometru infraroșu are o lentilă pentru a focaliza energia infraroșie asupra unui detector, care convertește energia într-un semnal electric care poate fi afișat în unități de temperatură după ce este compensat pentru variația temperaturii ambiante.

Această configurație facilitează măsurarea temperaturii de la o distanță fără contact cu obiectul care trebuie măsurat. Ca atare, termometrul infraroșu este util pentru măsurarea temperaturii în condițiile în care termocuplurile sau alți senzori de tip sonde nu pot fi utilizați sau nu produc date exacte din mai multe motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.