Merele sunt fructele pe care le mancam cel mai des in copilarie. Se gaseau din belsug in sezonul rece si intr-o mare varietate de soiuri. Deserturile preparate din mere sunt, de cele mai dese ori, simple si mega delicioase.
Ingredientele necesare pentru aluat:
- 200 g faina alba de grau
- 50 g unt
- 70 g margarina
- 1 praf de sare
- putina apa foarte rece
Ingredientele necesare pentru umplutura:
- 6 mere mari (din soiuri tari si dulci)
- 100 g zahar
- 20 g unt
- 2 lingurite praf de scortisoara
- 1 praf de sare
- zahar pudra (pentru servire)
Curatam merele de coaja si de cotoare, apoi le taiem felii cu grosimea de aproximativ 5 mm. Punem untul si margarina intr-un bol si le taiem bucati, apoi le inmuiem, adaugand un praf de sare. Punem faina peste acestea si frecam bine ingredientele cu degetele pana cand capata un aspect grunjos. Adaugam putina apa foarte rece si framantam pana cand obtinem un aluat neted si omogen. Stangem aluatul intr-o bila, il invelim in pelicula alimentara si il punem la frigider pentru cel putin 1 ora.
Inainte de a ne apuca sa lucram cu aluatul, pregatim umplutura. Intr-un bol, punem merele, zaharul, scortisoara si praful de sare. Amestecam totul. Umplutura este gata.
Separat, topim 20 g unt, lasam sa se racoreasca.
Dupa ce aluatul s-a odihnit, luam 2/3 din acesta si intindem din el o foaie rotunda. O asezam intr-o forma de copt cu diametrul de aproximativ 24 cm , ridicand-o si pe peretii ei. Intepam aluatul de pe fund cu o furculita. Punem umplutura atent si turnam untul topit deasupra.
Intindem aluatul ramas intr-o foaie rotunda, de dimensiunile formei de copt, acoperim cu el tarta si il lipim de aluatul de pe margini. Crestam suprafata aluatului si coacem tarta pentru aproximativ 50 minute la cuptorul incins la 180º. Tarta este gata atunci cand s-au format bule de aer la suprafata si aceasta a devenit aurie.
Tarta cu mere si scortisoara este gata si se serveste presarata cu zahar pudra.
Bon appétit!