vineri, februarie 23, 2024

OnlineBlog.Ro

AcasăStil de viataSanatateSunt azilele o solutie buna sau negativa pentru noi?

Sunt azilele o solutie buna sau negativa pentru noi?

Daca aveti un prieten in varsta sau un membru al familiei, puteti intelege cat de suparator si de stresant poate fi sa il vedeti cum se chinuie acasa si este cu atat mai greu cand aveti responsabilitatea de a-l ajuta dar si de a sustine un loc de munca. In aceasta situatie exista multe persoane care s-au intrebat daca caminele de batrani din Romania sunt o solutie adecvata sau nu foarte inspirata pentru cei apropiati noua.

Avantajele azilelor de batrani din Romania

Este de inteles de ce avem o atitudine negative sau gasim suparator subiectul caminelor de batrani din tara, multi dintre noi au atat experienta acestor institutii din perioada comunista iar altii au experimentat momente dificile in randul caminelor private din zilele noastre. Adevarul este ca azilele de batrani nu mai sunt cum obijnuiau sa fie inainte, astazi, controalele sunt mult mai stricte, autorizatiile de asemenea iar mentalitatea este si ea in continua schimbare pozitiva. Totusi, abuzuri in aceste insititutii exista si nu numai la noi, in America unul din trei azile au parte de reclamatii datorita unor presupuse abuzuri. Este adevarat, ca, ingrijirea batranilor de la noi inca mai are nevoie de multa experienta, dar momentan este esential sa gasiti acele azile unde se pune accent pe ingrijire, pe oferirea unei sanse la o viata mai buna.

Lasand de-o parte ingrijirea si atentia pe care un camin o poate oferi 24 de ore / zi, acestea sunt o buna alegere in special pentru batranii singuri care propabil si-au pierdut partenerul de viata sau prietenii apropiati de-a lungul timpului. Aceasta insitutie le ofera avantajul de a cunoaste alte persoane si de a socializa. Spre exemplu admnistratorul azilului de batrani Domnesti ne precizeaza ca cei 18 rezidenti pe care ii ingrijeste zilnic sunt ca o familie:”Multi dintre cei care au ajuns in cadrul caminului nostru s-au pus pe picioare extrem de rapid in aproximativ 2 saptamani iar acest lucru nu se datoreaza doar ingrijirii dar si datorita faptului ca aici suntem cu totii o familie iar din punct de vedere psihic acest lucru este esential”.

Multe azile de batrani ofera si programe special de alimentatie. Perioadele in care mancarea este servita rece iar alimentatia era una precara sunt de mult apuse. Astazi rezidentii sunt tratati corespunzator iar aceste institutii sunt atent verificate de familie prin camere de luat vederi, amplasate in interiorul caminului si la care le este oferit acces, prin discutii cu membrul familiei si prin inspectii periodice asupra localului.

Partile negative ale caminelor de batrani

Principala grija al unei astfel de institutii o reprezinta partea financiara. Un astfel de centru de ingrijire batrani cu conditii de ingrijire decente poate percepe o taxa intre 1500 si 2500 lei. Aceste taxe sunt prezentate pentru institutiile din capitala si judetul Ilfov, fiind o medie generala a preturilor. Este adevarat ca nu toate familiile pot oferi o astfel de suma lunar pentru ingrijirea unei persoane apropiate.

De asemenea faptul ca persoana nu este aproape de familie reprezinta o grija importanta pentru cei apropiati care sunt afectati in mod direct de acest aspect. Totusi, vizite frecvente si o atentie sporita poate duce la alinarea acestui sentiment. Nu in ultimul rand eventualele abuzuri reprezinta un aspect negative al acestor institutii, deoarece este evident ca acestea exista. Nu in fiecare astfel de institutie dar exista, la fel cum exista in spitalele din tara, sau in alte institutii publice. Pentru a le evita alegeti un azil de batrani in functie de recenziile primite, de opinii sau de recomandarile pe care le pimiti de la apropiati, sau in urma unei opinii pe care v-o create datorita vizitei efectuate.

RELATED ARTICLES

3 COMENTARII

    • Felicitari … multi copii isi tin parintii langa ei pentru egoismu lor de a o avea langa ei , dar ei nu isi dau seama ca in acelasi timp se chinuie pentru ca si acel copil are si el 30 de ani cel putin … deci iti dai seama cati ani ar avea parintii lor . Dece este greu sa stai cu parintele la batranete? Simplu copilu are un loc de munca , un copil,probleme etc si in felu asta automat nu are cum sa aibe grija de parinte , fiind la munca nu are cum sa fie sub supraveghera lui si in acele 8 sau in alte locuri de munaca chiar 10 ore nu ai cum sa ai grija de ei . Nu zic ca un azil este o necesitate pentru copil sau mai ales pentru ei … hai sa ne gandim un pic batranii care ii avem acum si-au petrcut mult timp in viata ceausista in care nu erau asa de cunoscute azilele de batrani vreau sa zic ca batranii nostri pot sa perceapa azilu ca o abandonare . Nu sunt parinte nu stiu ce inseamna a fi , dar cred ca ar fi destul de greu sa cred ca cineva care l-am iubit timp de 20-30 de ani sa ma simt abandonat stiind ca e mai bine pentru mine … vreau sa zic ca ar trebuii sa ne punem in locu lor si sa ii intelegem pentru a le putea explica sa ne uitam in ochii lor si sa stim siguri ca intelegem asta , ii multumesc lui Dumnezeu ca mama inca nu a ajuns in acest stagiu si sper sa am puterea de a o ingriji si de a o ajuta asa cum a facut si ea cand eu eram mic si neputincios … Sa ne iubim parintii cat timp ii mai avem si sa ii respectam si sa incercam sa le aducem putina lumina in inima lor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments