vineri, februarie 23, 2024

OnlineBlog.Ro

AcasăStiinteStabilizatoare de tensiune - insusiri de baza

Stabilizatoare de tensiune – insusiri de baza

Stabilizatoare de tensiune – insusiri de baza

 De ce sunt atat de importante stabilizatoarele de tensiune atat pentru mediul industrial, cat si pentru uz casnic? Raspunsul e simplu: fluctuatiile de tensiune pot cauza reducerea duratei de viata a aparatelor sau chiar defectarea lor temporara sau permanenta. Cu ajutorul unor dispozitive numite stabilizatoare de tensiune, utilizatorul poate obtine pentru alimentarea diverselor aparate electrice si electronice pe care le foloseste, un voltaj constant la iesirea de pe circuitul stabilizatorului, indiferent de voltajul masurat pe iesirea de retea.

Inventarea microprocesoarelor a facut posibila aparitia pe piata a stabilizatoarelor de tensiune inteligente, care se folosesc de procesoare pentru a stabiliza in mod automat tensiunea si pentru a produce un curent stabil si de calitate la iesire. Stabilizatoarele clasice folosesc releuri, insa cele moderne folosesc circuite digitale de inalta performanta, permitand un control digital din partea utilizatorului, fara a mai fi nevoie de potentiometre.

De multe ori cumparam electrocasnice foarte scumpe, din dorinta de a avea mai mult confort si de a castiga timp. Acestea trebuie protejate folosind un stabilizator de tensiune, altfel riscam sa defectam aparatele. Pe langa aparatele electrocasnice pe care le folosim in mod curent,  alte exemple concrete de aparate pentru care avem nevoie neaparat de un stabilizator pot fi aparatele de aer conditionat, multifunctionalele, aparatura medicala, diverse masinarii de tip industrial, echipamente de laborator si asa mai departe.

Pentru curentul monofazat, folosit cel mai mult in instalatiile electrice din locuinte, cu ajutorul unor stabilizatoare de tensiune, tensiunea poate fi mentinuta constant in intervalul 220 -230 V, iar pentru curentul trifazat, in intervalul 380-400 V. Pentru ambele tipuri de alimentare, exista pe piata atat stabilizatoare de tensiune analogice, cat si digitale.

Stabilizatoarele de tensiune reusesc sa faca ceea ce retelele de distributie nu reusesc implicit, adica sa livreze curent electric utilizatorului cu o tensiune stabila. Ele reusesc sa protejeze orice aparata de fluctuatiile de tensiune din retea, care pot cauza supratensiuni, tensiuni insuficiente sau alte probleme similare, care pun in pericol aparatele si masinariile care sunt alimentate cu curent electric de la retea.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments