Musaca greceasca

Ingrediente:

700 gr. – cartofi albi (tăiati felii subtiri de circa 2 mm.)

600 gr. – vanata (taiata felii subtiri de circa 2 mm.)

2 cepe medii (taiate felii subtiri de circa 2 mm.)

6 crenguțe – cimbru proaspat (sau uscat)

2 linguri – parmezan ras

Ulei de masline

Sare si piper negru

Pentru sosul de carne:

700 gr. – carne tocata de vita

1 ceapa medie (taiata  cubulete)

2 catei de usturoi (maruntiti)

700 gr. – conserva de rosii (taiate cubulete)

Ulei de masline

Sare si piper negru

Pentru sosul bechamel:

80 gr. – unt

3 linguri cu varf – faina alba

750 ml. – lapte de vaca

1 varf de cutit nucsoara rasa

Sare si piper negru

3 linguri – parmezan ras

anigif-3

  1. Incinge cuptorul la 190 de grade C.
  2. Unge o tava incapatoare  cu putin ulei.
  3. Pune ceapa si cartofii intr-un bol, dupa care asezoneaza cu sare, piper, 3-4 linguri ulei de masline si frunzulite de la cateva crengute de cimbru, apoi amesteca tot impreuna. Dupa care raspandeste toti cartofii si ceapa intr-un strat uniform pe toata suprafata tavei. Pune tava pentru 20 de minute la cuptor.
  4. Intre timp ocupa-te de sosul de carne: Pune o tigaie incapatoare la foc mediu. Toarna in ea 2 linguri de ulei de masline dupa care pune ceapa, caleste-o circa 2 minute amestecand din cand in cand, dupa care adauga usturoiul. Adauga carnea tocata peste ceapa si usturoi, amestecand-o din cand in cand circa 10 minute pana se va evapora apa. Condimenteaza cu sare si piper negru, dupa care adauga conserva de rosii taiată cubulete. Amesteca tot impreuna, dupa care lasa sosul de carne sa se coaca la foc mediu (fara capac) pana ce va obtine o consistenta mai groasa si putin uscata.
  5. Dupa ce au trecut 20 de minute, scoate tava din cuptor. Pune vanata in acelasi  bol (unde au fost si cartofii) si de asemenea condimenteaza-i cu sare, piper, ulei de masline si frunzulite de la cateva crengute de cimbru. Amesteca tot impreuna dupa care aranjeaza vanata deasupra stratului de cartofi si pune tava la cuptor pentru inca 20 de minute.
  6. Intre timp, pregateste sosul Bechamel. Incinge la foc mic o cratita incapatoare. Pune untul si lasa-l sa se topeasca, dupa care adauga faina si amesteca incontinuu timp de o minuta. Toarna treptat laptele si amesteca bine cu telul evitand formarea cocoloaselor. Lasa-l la foc 3-4 minute. Dupa ce sosul a obtinut o consistenta mai groasa, stinge focul si adauga  nucsoara, sare si piper dupa gust. Dupa care rade deasupra parmezan si amesteca pana acesta se va incorpora.
  7. Ia un polonic de sos Bechamel si pune-l in sosul de carne, amesteca bine pana se va incorpora. Strica 2 oua (unul cate unul) in sosul Bechamel, amestecand energic cu telul.
  8. Acum esti gata sa termini de asamblat musaca: Scoate legumele din cuptor, toarna deasupra tot sosul de carne, intinzandu-l egal pe toata suprafata, dupa care toarna sosul Bechamel, rade parmezan si pune tava la cuptor pentru 25-30 de minute sau pana ce se rumeneste frumos la suprafata.
  9. Scoate musaca din cuptor si las-o sa stea circa 20-25 de minute inainte sa o servesti. Pofta buna.

img_5882site

Spread the love
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

Adauga un comentariu

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com