marți, iulie 23, 2024
No menu items!

OnlineBlog.Ro

AcasăStil de viataSanatateElectrocardiograf - inceputuri si progres

Electrocardiograf – inceputuri si progres

Electrocardiograful este un aparat medical folosit pentru realizarea electrocardiogramei, o metoda simpla pentru diagnosticarea bolilor inimii. Aceasta procedura este de fapt o simpla inregistrare a undelor electrice generate in timp ce activeaza inima. Electrocardiograful permite realizarea acestei inregistrari, oferind informatii pretioase despre starea inimii noastre. Un astfel de aparat face parte din echipamentul de baza al oricarui cabinet medical, fie de stat sau privat – electrocardiograful – precum cele disponibile aici, sunt aparate folosite general, nu doar de medicii cardiologi.

Electrocardiograful de astazi a trecut prin multe pana sa ajunga in acest stadiu. Primele incercari de inregistrare a activitatii electrice a inimii au inceput undeva la sfarsitul anilor 1800, iar aceste incercari s-au facut pe broaste si doar atunci cand inima era expusa direct echipamentului, ceea ce reprezenta o problema. Unda electrica devenea tot mai slaba pe masura ce avea mai multe obstacole in fata, tesuturi, oase etc. Aceasta situatie a fost rezolvata abia cateva decenii mai tarziu, de catre omul de stiinta Willem Einthoven. Acesta a imbunatatit sensibilitatea electrocardiografului folosind un galvanometru; o buna parte din inovatiile sale in domeniu sunt folosite si astazi.

Insa, chiar si dupa ce s-a ajuns la inregistrarea activitatii electrice, trebuia ca aceste inregistrari sa fie trecute cumva pe hartie. Fiecare electrod ce se pozitioneaza pe corp inregistra undele electrice din inima, iar fiecare electrod in parte coordona un ac cu cerneala care scria practic aceste unde pe o banda de hartie. In functie de intensitatea undei electrice acul se misca mai sus sau mai jos pe hartie. In functie de viteza sub care se misca hartia sub ac, rezulta o anumita surba de cerneala, care este inregistrarea in sine.

Aceste procese par acum simple, insa pana cand s-a ajuns la identificarea acestor metode, tehnici, modalitati de inregistrare si de scriere a activitatii electrice a inimii a trecut mult timp, a fost nevoie de multe teste si erori, o anumita cantitate de inovatie tehnologica si multa munca. Doar astfel s-a reusit sa se ajunga la starea actuala a electrocardiografelor de care se bucura medicina moderna.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments