Efectul antibioticelor

Noile studii recente  ofera  informatii noi despre efectele negative ale antibioticelor, printre care se numara  afectarea sistemului imunitar si  probleme ale memoriei cauzate de incapacitatea de dezvoltare a celulelor nervoase .

Concluziile oamenilor de stiinta intaresc ideea ca antibioticele ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor, dar ar putea face mai mult rau decat bine daca nu sunt utilizate corespunzator, potrivit ultimelor cercetari.

Conform CSID, ambele studii au aratat ca modul in care antibioticele modifica flora intestinala poate avea efecte grave asupra starii generale de sanatate, prin producerea unui dezechilibru biochimic in organism.

Primul studiu a fost realizat in cadrul Centrului Memorial pentru Cancer Sloan Kettering din New York si a inclus 857 de pacienti care au fost supusi unui transfer de celule stem hematopoietice in acest caz antibioticile sunt prescrise pentru a preveni infectiile asociate cu transplantul. Cercetatorii au observat ca starea de sanatate a pacientilor a depins in mare parte de tipurile de antibiotice folosite.

Au fost testate 12 tipuri de antibiotice si s-a aratat ca doua  dintre combinatiile administrate pacientilor – piperacilina si tazobactam si imipenem si cilastatin  au crescut semnificativ riscul de dezvoltare a unei infectii grave, boala grefa contra gazda. Rezultate similare au fost  observate si in cazul experimentelor realizate anterior pe cobai.

In momentul in care este afectat microbiomul, are de suferit si sistemul imunitar.

Al doilea studiu care a demonstrat efectele negative ale antibioticelor a fost efectuat in cadrul Centrului de Medicina Moleculara Max- Delbrueck din Berlin si a analizat antibioticele cu spectru larg. S-a observat ca acestea au produs o incetinirea a dezvoltarii neuronale la nivelul hipocampului. Studiul a fost realizat pe cobai.

Cei carora le-au fost administrate antibiotice cu spectru larg au avut rezultate slabe la teste de memorie, dar si mai putine monocite . In momentul in care tratamentul cu antibiotice a fost oprit, activitatea lor neuronala a revenit la normal.

Sunt necesare studii aprofundate pentru a putea confirma modul de actiune al antibioticelor, dar administrarea trebuie facuta doar la recomandarea medicului si pentru o perioada de timp scurta, pentru a nu afecta sanatatea intregului  organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.