Ecograful si ultrasunetele

Ecograful si ultrasunetele

Domeniul medical nu face nici o exceptie in nivelul de progres tehnologic ce se intampla in alte zone de activitate. In medicina se folosesc diferite tehnologii, reprezentate prin aparatele medicale care contribuie in salvarea vietilor, oferind medicilor avantaje substantiale in prevenire si tratare. Au existat diverse tehnologii introduse in medicina, unele au mers, altele nu, unele au avut nevoie de mult timp pana sa isi gaseasca locul. Ultrasunetele de pilda au fost introduse in domeniul medical acum mai bine de 70 de ani, insa doar de curand au fost valorificate prin inventarea aparatului pe care noi il numim astazi ecograf. Ecografe de ultima generatie gasesti la Numeris!

Multi dintre noi am trecut prin procesul unei ecografii, nu e dureroasa, dureaza putin, ne intindem un pic pe o parte sau alta in functie de zona analizata si vedem niste imagini ciudate pe ecran. Parca sunt niste pete sau forme nedeslusite acolo. Acele forme sunt reprezentari ale organelor si tesuturilor noastre interne si le putem vedea datorita ultrasunetelor. De ultrasunte stie multa lume cate ceva, dar oare ce stim este corect?
Ultrasunetele sunt unde sonore de ordinul Mega Hertz (20 KHz – > 150 Mhz), sunete care nu pot fi percepute de urechea umana. Sunt folosite de medici inca din anii 1940, insa initial erau folosite cu scop terapeutic. Simplu spus, ecograful este aparatul care faciliteaza realizarea ecografiei iar ecografia este rezultatul utilizarii ultrasunetelor in tehnologie. Ultrasunetele practic se propaga in corp si ricoseaza cand se lovesc de un organ sau de un tesut, astfel, ecograful calculand timpul in care ultrasunetele se intorc creeaza imaginea, prin repetate ricosari de acest fel. Initial imaginea creata era alb negru, insa astazi avem si ecografe color, ecografe 2D care prezinta doar o sectiune, avand doar axele geometrice x si y sau ecografele 3D care permit vizualizarea axei Z care ajuta sa vedem in relief. Cel mai performant model este cel 4D care ofera o noua dimenisune si anume timpul, astfel imagiena poate fi vizualizata in timp real.
Ecografele sunt aparate absolut necesare in diagnosticare, ele pot detecta probleme minuscule in cele mai mici colturi ale corpului nostru. Medicul poate vedea ce se intampla in corpul nostru, in inima noastra, cum este vascularizarea sa, daca exista depozite de grasime, cheaguri de sange si multe altele. Toate acestea sunt posibile datorita ultrasunetelor si ecografelor. Modul de utilizare a ultrasunetelor s-a schimbat de-a lungul timpul, s-au gasit noi moduri de folosire in medicina si nu numai, asadar, cine stie ce ne rezerva viitorul in acesta privinta. Pentru echipamente medicale de ultima generatie viziteaza site-ul Numeris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.