vineri, februarie 23, 2024

OnlineBlog.Ro

AcasăNeconventionalDezvoltare PersonalaColectia nationala de vinuri de la Cricova

Colectia nationala de vinuri de la Cricova

 • colectianationala2Beciurile Cricova adapostesc o remarcabila colectie de vinuri – Oenoteca. Aici, ca intr-o gestatie interioara, s-a colectat o puzderie de vinuri istorice, vinuri cu personalitate, precum se aduna o multime de informatii intr-o banca de date in scop stiintific sau pentru a fi experimentate, descifrate, savurate de experti in materie.

  „Aici s-a conservat istoria de o jumatate de secol a tunelului, gloria si  mandria subteranei, Utilul, Placutul și Umanul, dimpreuna…”

  Exponate unicale, precum sunt “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), impreuna cu inca 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein…, formeaza tezaurul pretios atat  al Combinatului, cat si al Republicii Moldova. „Ai senzatia ca te afli pe o placa turnanta sau intr-un spatiu circular inchis, cu nenumarate separeuri, cotloane, firide, sali miraculoase de diferite stiluri si gusturi. Lipseste doar bagheta magica pentru a scoate in arena taurii focosi, metamorfozati in lichide. Imaginati-va o corida in care apar pe ring nu patrupezi incornorati, ci butelci de cele mai felurite configuratii, la fel de vivace ca si vinul taurin din ele. De dupa paravan apare Toreadorul care pastoreste aceste fiinte personificate ce se nasc, traiesc si mor ca orice organism viu…” (Vlad Vlas, Imparatia subterana a vinului)

  Oenoteca din Cricova isi are inceputurile in anul 1954. Astfel, conform ordinului Directiei de gestionare a fabricilor de vinuri din 18 august 1954, a demarat constructia unei sectii speciale cu rafturi pentru vinurile de colectie, suplinite de curand cu numeroase mostre de vin colectate din intreaga lume.

  De la finele anului 1967 colectia din subsolurile de la Cricova obtine titlul de “Colectie Republicana”, dispunand la acel moment de 465 marci de vinuri, coniacuri si licori, produse atat in tara, cat si peste hotare. Printre acestea se numarau si trofeele Razboiului II Mondial: vinurile din colectia excelenta a lui Gherman Göring, succesorul oficial al lui Hitler, calau si criminal de razboi, avea slabiciune vadita atat pentru femeile frumoase si capodoperele de arta, cat si pentru vinurile de elita. O jumatate din colectia lui a fost transmisa vinificatorilor din Crimeea, alta a fost adusa la Cricova. Din ea fac parte vinurile excepționale de Moselle, de Rhein, de Bourgogne si alte vinuri, datate cu prima jumatate a sec.XX.

  Mai tarziu, pe langa sectiile de vinuri de marca si spumante, a fost creata o sectie care intrunea sala de degustare si inca o sectie speciala. Sarcina principala a acestei din urma a fost la inceput asigurarea salii de degustare cu un sortiment de vin de o calitate inalta, selectia celor mai bune mostre, imbutelierea vinului si expedierea lui la diferite expozitii, iarmaroace, concursuri si degustatii, precum si expedierea lui la comanda celor mai inalte instante de conducere a tarii.

  La momentul actual Colectia este formata din circa 1,3 mln. de sticle. Este greu de a numi o cifra concreta care ar corespunde pretului ei real. Semnificatia istorica exclusiva a Oenotecii, de altfel ca si in cazul majoritstii operelor de arta sau artefactelor arheologice, creeaza si ea anumite dificultati cu privire la procesul de evaluare.

  Colectia este completata cu noi mostre atat prin schimburi cu alte colectii de vinuri, cat si prin achizitionari facute peste hotare, precum si din contul vinurilor de elită facute cadou Combinatului.

  De altfel, această colectie nu este adunata si pastrata cu grija  doar cu scopul de a concentra intr-un singur loc mostre de vin cat mai unicale. In baza lor se insusesc tainele altor vinificatori, buchetul, retetele  intr-un cuvant calitatile si proprietatile vinurilor.

  Totusi, mandria Oenotecii constituie in primul rand vinurile de marca „Cricova”, care, la randul sau, au dus la formarea unei alte colectii  a celei de medalii si diplome care le-au fost decernate la diverse concursuri si festivaluri internationale. Vinurile vechi, pretioase ale Colectiei, sunt desigur o sursa inepuizabila de inspiratie pentru maestrii artei vinicole de la Cricova si servesc drept etalon de calitate si gust pentru „operele” create in prezent. Formula succesului Cricova isi are radăcinile nu atat in increderea in sine, cat, mai degraba, in vointa dintotdeauna de a imbratisa perfectiunea: „Avem la ce tinde si o facem cu inspiratie! ”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments